Påske

Hva er på påske?

Ord og uttrykk:

Palmesøndag:
Opptakten til feiringen av påsken starter med palmesøndag. I kristen tradisjon er palmesøndagen feiringen av Jesu inntog i Jerusalem søndagen før korsfestelsen. Navnet palmesøndag kommer av evangelienes beretning om at folk strødde palmegrener foran Jesus da han red inn i byen.

Skjærtorsdag: Denne torsdagen i påsken feirer de kristne Jesu siste måltid med disiplene før korsfestelsen. Og det var slik vi startet innføringen av nattverden. Selve ordet skjærtorsdag kommer av norrønt og betyr "renselsestorsdag".

Langfredag: På langfredag markerer man i kristen tradisjon dagen da Jesus Kristus døde på korset. Navnet kommer av at denne dagen var Jesu lengste dag. (Du har kanskje lagt merke til at på denne dagen er det forbudt å sende reklame på TV og i radio? Dette er nettopp fordi denne helligdagen håndheves svært strengt i Norge. Det samme gjelder påskedagen og andre påskedag.)
Vel det var før det ;-)

Påskeaften: Denne dagen betyr "hellige lørdag" , og er dagen før påskedag. Tradisjonelt markerer man denne dagen på en stille måte, gjerne med faste og meditasjon.

Påskedag: Denne dagen kalles også første påskedag og feires til minne om Jesu oppstandelse. Dette er også dagen alle småbarn er spente på for å se om påskeharen har vært der med påskeegg.

Andre påskedag: I Norge er vi så heldig at dette også er en helligdag. Andre påskedag faller på første mandag etter påskedagen.

Visste du at for de fleste kristne er påsken viktigere enn julehøytiden?Din overskrift

JESUS SKULLE DØ FOR FOLKET
Dagens prekentekst: Johannes 11, 45 – 53 

Vi nærmer oss påskefeiringa, og det bærer søndagens tekst preg av. Jesus er på vei til Jerusalem, og like foran i kapittel elleve hos Johannes kan vi  lese at Jesus vekket Lasarus opp fra de døde. Søskenflokken Marta, Maria og Lasarus var Jesu nære venner, og da Lasarus døde, gav Jesus ham livet tilbake som gave. Dette gjorde han for at Gud skulle æres, og som et tegn på at han, Jesus, var den lovede Messias.

Teksten vår i dag forteller oss at denne hendelsen førte til at mange kom til tro gjennom det de så. Bare Gud kan oppreise liv av døde. Bare han har makt over liv og død. Dette var så tydelig tegn at de skjønte at Jesus var Guds utsendte.

Men dette gjaldt likevel ikke alle. Noen gikk til fariseerne og rapporterte det de hadde sett. De religiøse lederne måtte diskutere: hva nå? Hva skal vi gjøre med denne brysomme mannen som samler så mange rundt seg? Lar vi ham fortsette, kommer snart alle til tro på ham. De satte det til og med inn i sammenhengen om rikets sikkerhet. Da er det at Kaifas, øverstepresten det året, uten å vite det profeterer Guds plan: «Dere skjønner ingen ting. Dere tenker ikke på at det er bedre for dere at ett menneske dør for folket enn at hele folket går til grunne.» Han tenkte ikke minst på den nasjonale ro og sikkerhet, men her får vi klart øyne Guds frelsesvei om at en skal dø for alle.

Dette fører oss rett inn i påskens evangelium der Jesus gir seg selv til sonoffer for all verdens synd. Han blir stående som mellommann mellom Gud og menneskene. Hans død blir vår forløsning. Synda, skyldbrevet vårt overfor Gud, blir tatt bort.

Rådet hørte på Kaifas, og fra denne dagen der Kaifas profeterte hva som skulle skje med Jesus,  la de planer om å ta Jesus og drepe ham. De lette etter ham og ville ta ham hvis han kom til påskefesten. Da ville de gripe ham. Planen var klar.

Teksten forteller om at det var mange som trodde, men ikke alle. Slik er det også i dag. I møte med teksten utfordres vi. Det er ved å ta imot budskapet at det skapes nytt liv i oss. Jesus døde for alle. Jesu soning blir til liv for alle som tar imot i tro. Ett menneske dør for at ikke alle skal gå til grunne. Måtte påsken som ligger foran oss bli til ettertanke og tro der vi i takk tar imot budskapet. Når hvetekornet faller i jorden og dør, da blir det til nytt liv. Derfor skal vi få leve, ja, ha evig liv.

BØNN FOR DAGEN Himmelske Far, vi takker deg fordi du har latt din Sønn Jesus Kristus dø for oss og bli mellommann for en ny pakt. Vi ber deg: Rens oss, så vi i troen på ham kan tjene deg, den levende Gud, og få den arv som du har lovet oss, ved din Sønn Jesus Kristus, vår Herre, som med deg og Den Hellige Ånd lever og råder, én sann Gud fra evighet og til evighet.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.04 | 16:18

flott side
veldig koslig side dette

...
13.08 | 12:10

hei flott at du har lagt ut drops oppskriftene! jeg har bare et spørmål om hvor mye smak-tilsettning man skal ha i, hvor mange ml eller dråper, i oppskrift nr.1

...
15.10 | 20:37

Tusen takk. Elsker og sitte og pusle.

...
15.10 | 08:09

Flott side

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE